Wat is CMS?
Dit is een afkorting voor ‘Content Management System’. Bij dit systeem bent u in staat om eenvoudig een website te ontwikkelen en eenvoudig content te beheren. Bij de meeste CMS systemen heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen veel verschillende thema’s en plugins, waardoor het voor u gemakkelijk wordt de website aan te passen naar uw eigen smaak en wensen. Deze informatie wordt opgeslagen in een database, waardoor de gegevens dynamisch blijven.
Voorbeelden van verschillende CMS
Wat is WordPress?
WordPress is een open source content management systeem. Dit wil zeggen dat het een programma is waarmee u een website, blog of webshop kunt bouwen en onderhouden. Je kan met WordPress werken zonder er veel technische kennis voor nodig te hebben. WordPress is de populairste content management systeem (CMS) ter wereld.
De 3 bouwstenen van WordPress
WordPress editor
Met de editor bent u in staat om pagina’s en blogberichten te maken en deze vorm te geven. U kunt onder andere lijsten en afbeeldingen in de pagina’s slepen, maar ook kunt u kolommen maken.
WordPress plugins
De plugins zijn kleine blokjes functionaliteit. Dit wil zeggen dat u extra opties kunt toevoegen aan uw site. Met plugins kunt u bijna elke denkbare functionaliteit toevoegen aan uw website. Een paar voorbeelden zijn: contactformulieren, deelknoppen en betalingen via iDeal.
WordPress thema’s
Een thema is het design van uw website, ook wel het uiterlijk. Het is een combinatie van functionaliteit en ontwerp. Binnen het WordPress dashboard kunt u uw thema’s uploaden, installeren en instellen. Het uiterlijk van een website is erg belangrijk. Dit bepaald namelijk wat uw website uitstraal:, professionaliteit, creativiteit, minimalisme, kleurrijk en of orde.
Welke type websites kan ik maken met Wordpress?
- Blogs
- Zakelijke websites
- Portfolio’s
- Forums
- E-commercesites
- Websites met beoordelingen
- Membershipsites
- eLearning-websites
- Chatrooms
- Galerijen
- Persoonlijke websites voor personal branding
- Vacaturesites
- Zakelijke gidsen
- Q&A-websites zoals Quora
- Non-profit websites voor het inzamelen van donaties
- Wiki’s en kennisbanken
- Mediagerichte sites zoals YouTube
- Veiling- en kortingssites
Wat zijn de voordelen van Wordpress?
De software is gratis en een open-source.
WordPress heeft niet één eigenaar, dit komt omdat het een open source-project is waar tienduizenden mensen bij betrokken zijn en aan hebben bijgedragen. Niemand heeft deze personen en/of organisaties betaald om aan WordPress bij te dragen. Dit wil dus zeggen dat de mensen die aan WordPress hebben gewerkt helemaal niets verdienen aan het bouwen hiervan. Zolang WordPress populair is, kan er geld verdiend worden met de WordPress-gerelateerde diensten die ze zelf aanbieden. Door aan WordPress mee te werken, wordt de markt voor WordPress-diensten groter en valt er meer geld te verdienen.
Het past zich aan zodat u in staat ben om elk type website te maken.
WordPress was ontwikkeld als blogplatform, maar door de jaren heen zijn met nieuwe releases drastische veranderingen doorgevoerd. U kunt tegenwoordig veel meer verschillende websites maken, zoals de boven genoemde websites, dan alleen maar blogs.
Het ondersteunt verschillende soorten media.
De categorieën die worden ondersteunt zijn: afbeeldingen, documenten, gif, audio en video. De bestanden: .jpg, .png, .gif, .pdf, .doc, .pptx, .mp3, .m4a, .mp4, .mov, .wmv en .avi. kunnen zonder problemen worden geüpload.
Het is eenvoudig te leren, maar ook te beheren.
Er bestaan al een heleboel verschillende blogs, forums, cursussen en boeken die gemaakt zijn om de verschillende aspecten van WordPress-plug-in uit te leggen. Het is ook mogelijk om te betalen voor een persoonlijke ondersteuning of te werken via de forums van WordPress. Er zijn ook gratis WordPress-trainingen.
Wat er mee speelt bij de onderhoud van een website is:
- Ervoor zorgen dat uw server in orde is.
- U moet er voor zorgen dat er geen problemen zijn met de beveiliging.
- Zorgen dat u back-ups heeft.
- Het bijwerken van plugins, thema’s en de WordPress-software.
- Stambeheer.
- Zorgen dat u de links test.
- Verbeteringen aanbrengen aan de snelheid en SEO.
U heeft de volledige controle over uw website.
In WordPress bent u in staat om alles aan te kunnen passen. Zo heeft u dus de volledige controle over de thema’s, lettertypes, kleuren, widgets, menu’s, logo’s en code. Bij de meeste thema’s heeft u zelfs uw eigen aanpassingsmodules die het aanpassen van uw thema een stuk makkelijker maakt.
Iedereen gebruikt WordPress.
Doordat WordPress zo populair is kunt u ook verwachten dat er regelmatig updates en verbeteringen zijn. U krijgt per update te zien hoe deze update bijdraagt aan de WordPress-ervaring.
Conclusie
Het is een grote aanrader om WordPress te gaan gebruiken, want het is erg simpel, u kunt er veel verschillende soorten websites mee maken en het wordt regelmatig geüpdatet doordat het zo bekent is. Hierdoor heeft u altijd meer variatie in uw website zitten. Het is mogelijk om er altijd meer over te leren.