one-page of multi-page

Wat is een one-page website?

Wat is het verschil tussen een one-page en een multi-page design?

Een multi-page bestaat uit meer pagina’s en een one-page bestaat uit een lange pagina waarin alle belangrijke informatie op staat beschreven. Bij een multi-page website word er een menu aangemaakt, waardoor u gemakkelijk naar het bijbehorende onderwerp kunt gaan waar u naar op zoek bent. Op een one-page website worden er ankerlinks toegevoegd waar u op kunt klikken, hierdoor wordt u naar de juiste sectie gestuurd op dezelfde pagina. Sommige gebruikers kunnen dit als prettig ervaren, omdat het navigeren door één lange pagina super makkelijk wordt.

Wat is een SEO?

SEO staat voor search engine optimization. Een SEO bevat alle activiteiten die u verricht om uw website en of webshop beter vindbaar te maken in zoekmachines. De voordelen van SEO zijn: u heeft geen advertentiekosten, het zorgt voor een verhoging van de vindbaarheid van je jouw website in zoekmachines en het zorgt voor een stijging van de autoriteit van uw website.

Wat zijn de voordelen van een single page website?

Eenvoudig en overzichtelijk

U bent in staat om heel eenvoudig alle content te consumeren en u hoeft niet door meerdere pagina’s te klikken. Zo heeft u een goed overzicht over wat er op de website staat en het eenvoudig terug te vinden is.

Goedkoper

Doordat een one-page website geen volgpagina’s heeft zijn er ook geen andere technische features, hierdoor is het goedkoper om een one-page te laten maken.

Minder onderhoud, waardoor minder werk

Doordat een one-page website minder inhoud heeft dan een multi-page website hoeft u uw website niet constant uitgebreid te updaten. Hierdoor hoeft u als beheerder dus minder werk te leveren aan uw website.

Eenvoudig voor het gebruik op de telefoon

Op de telefoon is het voor bezoekers prettiger om in één pagina bezig te zijn. Op een multi-page website is het niet eenvoudig om te navigeren op uw telefoon, vooral als u een klein beeldscherm heeft.

Wat zijn de nadelen van een single page website?

De laadtijd kan langer zijn

Als uw website niet goed geprogrammeerd is kan uw site langere laadtijden hebben. Uw website moet geoptimaliseerd worden voor mobiele apparaten, omdat alle informatie in één keer geladen moet worden. Als dit niet het geval is kan het zijn dat de laadtijden langer zijn.

Minder mogelijkheden tot analyse

Dit komt omdat uw website bestaat uit één pagina. U kunt dus niet zien welke content een bezoeker op uw website interessant vindt. Dit komt doordat ze niet van pagina verwisselen.

Vindbaarheid

Dit hangt af van het doel en de mate van aandacht die u aan het SEO hebt besteed.

Geen ruimte voor blogcontent

Op een one-page website is er geen ruimte voor een nieuwssectie waar u een blog kunt plaatsen. Dit kan een nadeel zijn voor u, omdat hierdoor online klantenbinding lastiger wordt.

Bezoekers komen vaak niet terug op uw website

Dit komt doordat u uw website niet vaak hoeft te updaten. Hierdoor komt er weinig nieuwe content op uw website te staan. Bezoekers zijn minder snel geneigd om terug te keren op websites die niet veel geüpdatet worden.

Wat zijn de voordelen van een multi-page website?

Vindbaarheid in zoekmachines is beter

Met een multi-page website bent u in staat om afzonderlijke pagina’s te maken voor verschillende zoektermen. Een voorbeeld van verschillende zoektermen kan zijn: verschillende diensten, productcategorieën en locaties.

U heeft meer ruimte voor verschillende informatie

Doordat u verschillende pagina’s hebt, heeft u de mogelijkheid om meer informatie op uw website te zetten, zo voorkomt u dat u niet één pagina hebt met veel informatie.

Minder chaos en gebruiksvriendelijk

Bij een one-page website komt het vaak voor dat de lijn tussen gebruiksvriendelijk en chaos erg dun is. Dit komt doordat de website uit één pagina bestaat waar u niet veel, maar ook niet weinig informatie kwijt kunt. Bij een multi-page website is dit minder snel het geval. Dit komt doordat u alle informatie kunt opdelen in verschillende pagina’s, overzichtelijke menu’s en categorieën.

Minder lange laadtijd

U kunt bij een multi-page website de afbeeldingen, animaties en video’s op verschillende pagina’s weergeven. Hierdoor zijn de laadtijden van de pagina minder lang dan als u het allemaal op één pagina zet.

Statistieken

In de statistieken kunt u zien waar uw bezoekers afhaken, waar ze langer blijven hangen, wat ze het meest interessant vinden en welke zoektermen worden gebruikt om uw website te kunnen vinden. Deze informatie kan voor u en of uw bedrijf zijn.

Wat zijn de nadelen van een multi-page website?

Onduidelijk

Door de hoeveelheid pagina’s kan het voor sommige bezoekers juist onduidelijk worden waar welke informatie staat en welke pagina’s ze al bezocht hebben.

Updates

Omdat uw website uit veel verschillende pagina’s bestaat, moet u ze ook allemaal blijven updaten. Zo kan het zijn dat u de teksten moet bijwerken/aanpassen, afbeeldingen moet vervangen, andere animaties wilt gebruiken of verschillende kleuren wilt toepassen. Dit consumeert veel tijd en hierdoor bent u er langer bezig om uw website populair te houden.

Conclusie

Het type website dat u kiest hang af van het doel van uw website en de hoeveelheid informatie die u wilt delen met uw bezoekers. De one-page en de multi-page zijn dus allebei een goede keus. Bedenk altijd wat uw doel is van uw website en schrijf hierbij ook alle eisen en wensen op voor zowel alle functionele maar ook non-functionele eisen. Met dit lijstje zal u makkelijker een keuze kunnen maken tussen een one-page of een multi-page.

Heeft u geen idee wat het beste bij uw eisen en wensen past? Wij bij Abracet kunnen u op de juiste weg helpen! Neem contact met ons op om alle mogelijkheden door te nemen.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Webshop

Het pakket voor bedrijven en ondernemers die hun producten online willen verkopen.

Start vandaag nog jouw online webshop en start met het verkopen van al uw producten!

Dit pakket bevat het volgende:

 • Complete webshop
 • Handige functionaliteiten, zoals pop-ups
 • Conversiegericht websitestructuur
 • Top score in Google Page Speed Insight
 • Tijdelijke ondersteuning
 • Social media ondersteuning
 • Betaalomgeving

Dit pakket is uit te breiden met extra functionaliteiten. Meer informatie nodig over dit pakket? Neem dan contact met ons op.

PRO

Het pakket voor bedrijven en ondernemers die zichzelf willen vertegenwoordigen en via een conversiegerichte websitestructuur diensten willen winnen.

Start vandaag nog jouw website en trek alle aandacht naar jouw onderneming.

Dit pakket bevat het volgende:

 • Complete website
 • Handige functionaliteiten, zoals pop-ups
 • Conversiegericht
 • Top score in Google Page Speed Insight
 • Tijdelijke ondersteuning
 • Social media ondersteuning

Dit pakket is uit te breiden met extra functionaliteiten. Meer informatie nodig over dit pakket? Neem dan contact met ons op.

Basis

De beste pakket voor een startende ondernemer, maar ook voor hobbyisten en kleine bedrijven.

Start vandaag nog jouw website en trek alle aandacht naar jouw onderneming.

Dit pakket bevat het volgende:

 • Homepage
 • Contactpagina, met contactformulier
 • Over mij / Over ons pagina

Dit pakket is uit te breiden met extra functionaliteiten. Meer informatie nodig over dit pakket? Neem dan contact met ons op.

Vraag direct een website scan aan!

Navigatie

Info